Programme of events

Brief welcome from Isabelle Trowler
Chief Social Worker for Children and Families

Exhibition Hall

Time
10:00

Session length
5 mins

Opening of event and welcome from Isabelle Trowler, Chief Social Worker for Children and Families and Steve Crocker, Director of Children’s Services, Hampshire County Council.

Main hall and exhibitor stalls to remain open all day.

King Alfred Chamber

Theatre style, seats 150

Presentation from Isabelle Trowler
Chief Social Worker for Children and Families

Suitable for all.

Time
10:15 – 11:15

Session length
1 hour

Child Sexual Abuse: The Challenges, the Myths and what we can do about it

While the exact scale of sexual abuse is unknown, research would indicate that only 1 in 8 children who are sexually abused come to the attention of statutory services.

What are the challenges for social workers in identifying and effectively responding to concerns of sexual abuse in the family environment, and what can we do about

Suitable for all.

Speaker
Anna Glinski, Centre of Expertise on Child Sexual Abuse (CSA)

Time 11:30 – 12:30

Session length
1 hour

Community Care Workshop

Suitable for all.

Time 12:45 – 13:45

Session length
1 hour

The ASYE Year

Speaker(s)
Hampshire County Council Workforce Development Team

Suitable for students and newly qualified Social Workers.

Time
14:00 – 15:00

Session length
1 hour

Legal Masterclass

Care proceedings are becoming more challenging and there is a greater emphasis on good report writing and the impact upon children. Social workers are being called to be more analytical in their approach.

Attend this session to learn how robust evidence can help to make you an impressive witness in court, and understand and gain confidence.

Suitable for experienced Social Workers.

Speaker
Rashpaul Hothi, Senior Solicitor, Hampshire County Council

Time
15:15 – 16:15

Session length
1 hour

King Charles Hall

Informal workshop style, seats 100

Drop in session – What does good participation look like from a young person’s perspective

Suitable for all.

Speakers
Care ambassadors and participation officers from local authorities

Time
11:30 – 12:15

Session length
45 mins

Case study – Effectively identifying and tackling neglect

The Hampshire and Isle of Wight Children’s Safeguarding Boards launched their shared neglect strategy in 2016, following a significant period of multi-agency work and development.

Gain an overview of the strategy: a framework for identifying and tackling neglect, which includes:

  • A thresholds chart and guide to recognising types of neglect.
  • A useful online practitioners’ toolkit, developed to accompany the strategy.

Practice using the toolkit through a number of case studies. Hear about the interventions that are supporting sustained change in neglect cases.

Suitable for all.

Speaker
Kathy Marriott, Area Director, Children and Families, Hampshire County Council & Isle of Wight Partnership

Time 12:30 – 13:45

Session length
1 hour and 15 mins

Community Care presentation – Jobseekers research findings

Speaker
Sarah Dennis, Deputy Editor, Community Care

Suitable for experienced Social Workers.

Time
14:00 – 15:00

Session length
1 hour

British Association of Social Workers (BASW) workshop

Suitable for all.

Time
15:15 – 16:15

Session length
1 hour

Event Close: 16:30